.

środa, 6 sierpnia 2014

Cytrynowy pęczak z maślaną ciecierzycą


Prosty pomysł na wegetariański obiad z pyszną kaszą i jeszcze lepszą ciecierzycą. Kwaskowaty pęczak idealnie komponuje się z delikatną maślano-ziołową nutą cieciorki, chociaż tak naprawdę możecie podać ją z czymś innym. Po tym obiedzie naprawdę przekonałam się do tych strączków. Polecam!

CYTRYNOWY PĘCZAK Z MAŚLANĄ CIECIERZYCĄ
2 porcje

- 2 porcje kaszy pęczak (ok. 150g)
- sok i skórka z połowy cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Kaszę ugotować w osolonym wrzątku., wg instrukcji na opakowaniu. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz pieprz.

- puszka ciecierzycy
- duża łyżka masła
- ząbek czosnku
- pół małej cebulki
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz

Ciecierzycę opłukać. Czosnek i cebulkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać odcedzoną ciecierzycę i smażyć aż będzie lekko złota i chrupiąca. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać na ciepło, najlepiej z przygotowanym wcześniej pęczakiem, dodatkowo posypane np. podprażonymi pestkami dyni.

6 komentarzy:

  1. oooo super, czekałam na ten przepis - zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cytrynowy to musiało być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Ty to robisz że zdjęcia wychodzą Ci takie ładne i łądnie rozświetlone ??? Przerabisz je jakoś w programie ?

    OdpowiedzUsuń
  4. czasem ulepszam nieco, kiedy wyjda bardzo złe, ale tego akurat nie przerabiałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł na wege obiad. Kradnę pomysł i niedługo ugotuję!

    OdpowiedzUsuń