.

wtorek, 1 lipca 2014

Kremowe spaghetti z awokado




Awokado to taki wdzięczny owoc - nadaje się do wszystkiego, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Za każdym razem nadaje delikatności i kremowej konsystencji, a przy tym jest tak niezwykle zdrowy! Tym razem wylądował w sosie do spaghetti i zgodnie z moimi przypuszczeniami, wspaniale się sprawdził. 



SPAGHETTI Z AWOKADO
2 porcje

- 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 150g)
- 1/2 dojrzałego awokado
- sok z połowy limonki (ew. z 1/3 cytryny)
- łyżeczka otartej skórki z limonki
- 1/2 małej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka pesto (opcjonalnie)
- sól i pieprz
+ podprażone orzechy włoskie, starty parmezan do podania

Makaron ugotować al dente (użyłam pełnoziarnistego). Odcedzić.
Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na patelni z łyżką oliwy.
Awokado zmiksować na gładko z sokiem i skórką z limonki, czosnkiem i cebulą. Całość doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie pesto. Makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem z awokado, tak by wszystkie kluski dokładnie się obtoczyły. Można delikatnie podgrzać. Podawać najlepiej z orzechami włoskimi i startym serem.

2 komentarze: