.

czwartek, 3 lipca 2014

Beza Pavlovej z owocami







Juhuuu! Mogę być z siebie naprawdę dumna. Moja pierwsza w życiu beza i wyszła, a tak się jej bałam! Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Jest bez najmniejszego zarzutu, dokładnie taka, jaka beza Pavlovej być powinna - chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Do tego nieco śmietanki i dużo owoców. Co tu dużo mówić - deser stworzony na lato i na pewno zrobi na wszystkich wrażenie. Cóż, u ans  zniknęła w mgnieniu oka.

BEZA PAVLOWEJ Z OWOCAMI

beza:
- 4 białka jaja
- 200g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
dodatkowo:
- 250-300ml śmietany kremówki
- dowolne owoce (najlepiej kwaśne!)

Białka ubić (w idealnie czystej misce) ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier, za każdym razem miksując. Na końcu wmiksować jeszcze sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bezę rozsmarować na blaszce z papierem do pieczenia na kształt koła (najlepiej wcześniej narysować na papierze okrąg) i wstawić na 5 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie piec ok. 70min w 140-150 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.

Krótko przed podaniem ubić kremówkę bez cukru, nałożyć ją na bezę i dowolnie pokryć owocami.
Pavlovą kroić ostrym nożem i przechowywać w lodówce.


7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Chciałabym potrafić zrobić taką piękną bezę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z owocami *-*
    idealny na letnie dni! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm takie słodkie, takie pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. cos pieknego taka tecza *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. reweeelacja! też ostatnio robiłam pierwszy raz i tak samo się bałam! a to saaame pyszności i robią piorunujące wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupna, co nie?
    Jest tak sliczna, że az trudno uwiezyc, ze zrobila ja tak mloda dziewczyna! <3

    OdpowiedzUsuń