.

niedziela, 13 lipca 2014

Lody z awokado - najzdrowsze!



Te lody to zdecydowanie jedne z najlepszych, jakie kiedykolwiek jadłam (choć może nie prezentują się najpiękniej), a przy tym pierwsze, jeżeli chodzi o zdrowotność. Składają się z awokado i... dowolnych, Waszych ulubionych dodatków smakowych! Trochę miodu, truskawki, orzechy, czekolada, kakao, cynamon... czego dusza zapragnie. Mogą być wegańskie czy nawet raw. Nie topią się wcale tak szybko, są kremowe i pyszne, nawet jeżeli za awokado nie przepadacie - tutaj nie jest tak mocno wyczuwalne. Polecam baaaardzo gorąco... choć właściwie to powinnam zimno ;)

LODY Z AWOKADO
dowolna ilość

- mocno dojrzałe awokado - w dowolnej ilości
- dowolne dodatki: przyprawy, owoce, kakao, czekolada, miód, syrop.
- ew. kapka mleka/wody

Awokado obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na talerzyku i zamrozić. Przed planowanym podaniem lodów, zmrożone awokado wyciągnąć na jakieś 5-7 min. Po czym zmiksować na gładki krem (dodając ewentualnie nieco mleka lub wody), dodając uprzednio dodatki. Podawać natychmiast. Polecam pucharki czy miseczki, w których będziecie podawać lody, wcześniej również wstawić do zamrażalnika.

Ja przygotowałam lody z kakao oraz z jagodami. Polecam także z ekstraktem miętowym i kawałkami czekolady - smakują jak prawdziwe miętowe lody!

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. jak dla mnie wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą wyśmienicie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody z awokado albo z banana - najlepsze pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń