.

piątek, 18 lipca 2014

Knedle z kaszy jaglanej (bezglutenowe, wegańskie)


Knedle bez twarogu, bez ziemniaków, bez mąki, bez jajek.
Knedle, które przygotowałam w dwóch wersjach - z owocami lata i ze szpinakiem i w obu były dobre.
Knedle tak proste do zrobienia ciasto, bo tylko z dwóch składników - kaszy jaglanej i odrobiny mąki. Knedle bardzo łatwe do lepienia, szybkie, wegańskie i bezglutenowe, no i zdrowe, za sprawą kaszy.
Knedle przepyszne.


KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ
ok.3 porcje

200g kaszy jaglanej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
+ dowolne nadzienie: owoce, ser, szpinak etc. - słodkie lub wytrawne

Kaszę ugotować  wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej ją nieco rozgotować. Kaszę zmiksować na gładką, gęstą "papkę" i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować nadzienie - owoce, ser, szpinak etc. Może być zarówno słodkie, jak i wytrawne.
Po tym czasie dodać mąkę i zagnieść "ciasto". Odrywać po kawałku, formować placek wypełniać nadzieniem i zlepiać, tworząc kulkę. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut. Odcedzić i podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują też lekko podsmażone na maśle czy oleju.


8 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie :) Na pewno się na nie skuszę, bo kocham kaszę jaglaną. Wprawdzie mam małe obawy czy się nie rozlecą, ale i tak spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, to musi być mega smaczne!
    zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sa bardzo napakowane szpinakiem. Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja porywam te z owocami! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro zagoszczą na moim talerzu z jagodami :-)
    Jednak mam również obawy przed tym, czy aby się nie rozlecą. Najwyżej bedę coś kombinować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wszystkie zniknęły. CUDO! Nic się nie rozwaliło :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na takie knedle;) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba musze zrobić :D sprawdzic ten przepis, brzmi prosto, wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń