.

poniedziałek, 7 lipca 2014

Cytrynowy kuskus z cukinią i fetą



Dzisiaj prosty przepis na szybki lekki obiad. Smacznie, zielono i bardzo świeżo. I znowu moja ukochana cukinia, która ostatnio lubię dodawać do wszystkiego.

CYTRYNOWY KUSKUS Z CUKINIĄ, AWOKADO I FETĄ 
2-3 porcje || korzystałam z przepisu na Kwestii Smaku

- 120 g kuskusu
- 150ml wody / bulionu
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- łyżeczka otartej skórki z cytryny lub limonki
- 1 średnia cukinia
- 1/3 awokado
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- ok. 80g sera feta
- listki mięty lub bazylii
- sól i pieprz

Kuskus zalać gorącym bulionem lub wodą. Dodać sok i skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Odstawić pod przykryciem.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki, a czosnek drobno posiekać i zeszklić go na oliwie. Następnie dodać plasterki cukinii i podsmażyć. Zawartość patelni wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone w kosteczkę awokado. Podawać z miętą lub bazylią oraz pokrojonym serek feta.

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Chętnie wpadłabym na porcyjkę ;) Kolory powalają :) Samo zdrówko! :D
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń