.

środa, 2 lipca 2014

Chłodnik z awokado



Gdy temperatury za oknem są najwyższe w roku i nikt nie ma najmniejszej ochoty na gorące posiłki, najlepszym rozwiązaniem na obiad jest chłodnik. Zdrowy, smaczny, okropnie prosty do przygotowania, przy tym bardzo zdrowy, ale przede wszystkim zimny! Taki jest chłodnik z awokado. Nawet, gdy jest lato, zielony kolor niezmiennie przywołuje wiosenne wspomnienia.


CHŁODNIK Z AWOKADO
2-3 porcje

- 2/3 dojrzałego awokado
- mały kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego (150-200g)
- 2 małe obrane ogórki
- ząbek czosnku
- gałązka koperku
- łyżeczka oliwy
- lodowata woda
- sól i pieprz

Wszystkie składniki zmiksowac na gładko i dolać lodowatej wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Schłodzić min.1 godzinę w lodówce i podawać, najlepiej z pieczywem.

4 komentarze:

  1. Avokado bardzo lubię, ale nie mam za dużo pomysłów na ten owoc. A tu taki fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię chłodniki, ale z awokado jeszcze nie jadłam. Bardzo ładnie udekorowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no! Czegoś takiego jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń