.

czwartek, 19 czerwca 2014

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami


Przepisów na podobne babeczki można znaleźć w internecie dziesiątki. Nie zaszkodzi chyba jeszcze jeden. Tym bardziej, że wszyscy domownicy byli nimi zachwyceni. Trudno się dziwić, o sukcesie tartaletek zadecydowała chyba ich prostota i niezobowiązujący smak. Pyszne, kruche ciasto z mojego ulubionego przepisu, słodki, delikatny budyń, a właściwie krem pâtissière, a na wierzch kolorowe owoce, których teraz na straganach pod dostatkiem. Nie trzeba ich zachwalać.


TARTALETKI Z KREMEM PATISSERIE I OWOCAMI
ok. 12 małych babeczek

ciasto:
- 200g mąki pszennej (polecam pół na pół zwykłą z krupczatką)
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
krem:
- 400ml mleka
- 70g cukru pudru
- 4 żółtka
- 30g mąki (skrobi) ziemniaczanej
- łyżka masła
- laska wanilii
 + opcjonalnie: łyżka kakao

+ owoce, np. truskawki, jagody, wiśnie lub inne, poza sezonem



Mąkę przesiać na stół z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zagnieść gładkie ciasto. Schować je do lodówki, owinięte folią spożywczą na pół godziny. Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki do tartaletek (wysmarowane masłem i posypane mąką). Spody ponakłuwać widelcem. Piec do zarumienienia (ok. 20min) w 190 stopniach. Ostudzić.

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii i masłem.
W miseczce dokładnie zmiksować żółtka z cukrem oraz mąką ziemniaczaną (i ew. kakao, gdy chcemy krem kakaowy). Gdy mleko się zagotuje cienkim strumieniem wlewać je do masy żółtkowej ciągle energicznie miksując. Płyn wlać z powrotem do rondelka i gotować, mieszając trzepaczką do zgęstnienia (jak budyń). Krem przelać do naczynia, przykryć wierzch folią i po wystudzeniu, schłodzić w lodówce.

Kruche babeczki napełniać kremem, np. za pomocą rękawa cukierniczego i owocami. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem i podawać.

3 komentarze:

  1. Robiłam takie w zeszłym roku, były świetne! Patrząc na Twoje znowu narobiłam sobie smaka i muszę je znowu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. juz widzialam kiedys ten krem, bardzo mi sie tarteletki podobaja ;)

    OdpowiedzUsuń