.

sobota, 14 czerwca 2014

Tarta mocno sezamowa



Ostatnio dużo słodkości na blogu, ale to chyba dobrze ;) Tym razem tarta. Być może nie w letnim stylu, ale jak najbardziej godna uwagi. Zupełnie minimalistyczna, o niezakłóconym smaku - smaku sezamu. Dla jego wielbicieli, będzie strzałem w dziesiątkę, jednak dla pozostałych może okazać się niesmaczna. Kremowe nadzienie i pyszne kruche ciasto - duet doskonały. Więc, jeśli lubisz sezam, tahini, sezamki czy chałwę, dzisiejsze ciasto jest dla Ciebie stworzone!


TARTA MOCNO SEZAMOWA
przepis własny || forma 25cm średnicy

spód:
- 250g mąki pszennej
- 130g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 jajka
- 150g tahini
- 200ml śmietany kremówki
- 100ml miodu
- wanilia lub ekstrakt z wanilii
- szczypta soli
 + miód is ezam do dekoracji

Mąkę przesiać na stół z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zagnieść gładkie ciasto. Schować je do lodówki, owinięte folią spożywczą na pół godziny. Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (wysmarowaną masłem i posypaną mąką). Spód ponakłuwać widelcem lub obciążyć fasolą czy kulkami ceramicznymi wysypanymi na kawałek folii aluminiowej. Piec do zarumienienia (ok. 20min) w 190 stopniach.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (dość rzadka). Wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15-20min, do zarumienienia - warto sprawdzić patyczkiem stan upieczenia nadzienia. Wyjąc i studzić na kratce. Lekko ciepłe ciasto posmarować miodem i posypać sezamem.
Kroić po wystudzeniu.


7 komentarzy:

  1. świetny pomysł, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham tahini pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego cudo musiałabym zaserwować mojej Mamuni - przepada za chałwą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie chałwowe smaki, boska tarta! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. jak można nie jeść nigdy tahini, ale jestem głupia..

    OdpowiedzUsuń