.

sobota, 28 czerwca 2014

Pierogi drożdżowe z owocami lata

Pierogi, które okazały się jednym z najlepszych chyba obiadów w moim życiu (przynajmniej biorąc pod uwagę te na słodko). Przepis zmodyfikowany, oczywiście od Rocksanki, czekał od roku na swój debiut w mojej kuchni. Lato to idealna okazja na te pierożki... pierogi właściwie, bo podczas gotowania bardzo rosną. Są niezwykle szybkie, ciasto jest bardzo elastyczne i bez trudu lepiłam kolejne sztuki. Zero czekania na wyrośnięcie ciasta - wystarczy je zagnieść i jest gotowe, by wypełniać je ulubionymi owocami. Potem tylko śmietanka i cukier i mówię Wam - są prze-przepyszne!

PIEROGI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
ok. 30 pierogów

- 500g mąki pszennej*
- 1 jajko
- 250ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 25g drożdży świeżych
- łyżka stopionego masła
- szczypta soli
+ ok. 300g dowolnych owoców (najlepiej jagód, truskawek...) + kilka łyżeczek cukru

Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek lekko ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić.
Do miski przesiać mąkę, resztę cukru, wbić jajko i dodać stopione masło. Wlać rozczyn drożdżowy i stopniowo dolewając resztę mleka (tylko tyle ile przyjmie ciasto) wyrobić gładkie ciasto. Chwilę ugniatać je na blacie i odłożyć.
Przygotować owoce. Odrywać po kawałku ciasta, formować na kształt łódeczki, nakładać owoce, posypać cukrem i sklejać, jak klasyczne pierogi. Zagotować i osolić wodę. Wrzucać po kilka pierożków (nie za dużo naraz, bo rosną) i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu na powierzchnię. Odcedzić i podawać od razu - najlepiej ze śmietaną cukrem.
*można wymieszać mąki pszenną i pełnoziarnistą w proporcji mniej więcej 2:1 - takie pierożki są też na zdjęciach poniżej


4 komentarze:

  1. Też je widzialam, przepis wydaje sie byc na prawde dobry!

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham ciasta drożdżowe :) świetny pomysł by zrobić z niego pierogi mmmm.. to musi być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wkrótce wypróbuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, chyba wiem co zrobię na obiad w weekend :)

    OdpowiedzUsuń