.

niedziela, 29 czerwca 2014

Lekkie lody jogurtowe z mango






Bez zbędnych słów, bez zbyt wielu zachwalań, bo te lody zupełnie tego nie potrzebują. Lekkie, dietetyczne nawet, bardzo orzeźwiające (także dzięki jogurtowi), stworzone dla wielbicieli mango.
Pierwsze lody na tym blogu i już Wam mówię - nie ostatnie!

LODY JOGURTOWE Z MANGO

- 1 duże dojrzałe mango
- mały kubeczek jogurtu naturalnego (150-180g)
- miód/syrop/cukier do smaku (np. łyżka miodu; w zależności od stopnia dojrzałości mango i upodobań)
- 3 łyżki soku z cytryny/limonki
- 1/3 łyżeczki kardamonu/imbiru (opcjonalnie)

Mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zmiksować dokładnie z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do pojemnika i zamrozić. Kilka razy, co 0,5-1 godziny mieszać lub miksować masę, by pozbyć się kryształków lodu. Znów zamrozić. Lody wyciągnąć na 10-15min przed podaniem (w zależności od temperatury otoczenia).
Lody można przygotować także w maszynie do lodów.

4 komentarze:

  1. Ja się już jakiś czas przymierzam do zrobienia domowych lodów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota.
    Zapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń