.

niedziela, 22 czerwca 2014

Krakersy oliwkowo-serowe







W ramach małej przerwy w słodkościach publikowanych na blogu, proponuje dziś krakersy, słone, oczywiście. Chrupiące, aromatyczne, za sprawą oliwy i sera i wyjątkowo smaczne, niemal uzależniające. Najlepiej sprawdzą się podczas wieczornego meczu. Jeszcze zdążycie upiec, bo są naprawdę błyskawiczne!
KRAKERSY OLIWKOWO-SEROWE
1 mała miseczka krakersów

- 100g mąki pszennej (polecam wymieszać z krupczatką)
- 40ml oliwy z oliwek
- 50g żółtego sera
- 2 łyżki zimnej wody
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (bazylia, oregano...)

Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Włożyć je do lodówki na 10min. po czym rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Wycinać niewielkie ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Krakersy piec do zarumienienia (ok. 20min) w 190 stopniach.




2 komentarze:

  1. zdecydowanie do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/



    OdpowiedzUsuń