.

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kostka kawowo-czekoladowa z orzechami



Czując niedawno zapach świeżo zaparzonej kawy, dobiegający rankiem z kuchni, zapragnęłam w duszy, by zrobić takie pyszne, kawowe ciasto. Przy pierwszej okazji zabrałam się do jego przygotowania. Miękkie, wilgotne, kakaowe ciasto, mocno nasączone kawą z alkoholową nutą, pyszny krem i dodatek orzechów włoskich, których nie można pominąć - dodają chrupkości i doskonale komponują się z kawą. Polecam kawoszom i, choć sama do nich nie należę, to to ciasto bardzo mi smakowało. Eleganckie, aromatyczne, takie lepsze jak z cukierni.



KOSTKA KAWOWO-CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI
przepis własny || ok. 20 kawałków

ciasto:
- 3 jajka
- 1 i 2/3 szklanki mąki (~200g)
- 1/2 szklanki cukru (~120g)
- 1/2 szklanki mleka (~140ml)
- 1/4 szklanki oleju (~40ml)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
do nasączenia:
- 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
- łyżka cukru trzcinowego
- kieliszek wódki lub likieru
krem:
- 2 jajka (sparzone)
- kostka (200g) masła
- 80g cukru (4 łyżki)
- łyżka kawy rozpuszczalnej
  + łyżeczka kakao
     50g drobno posiekanych, podprażonych orzechów włoskich
polewa:
- 50g masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru

ciasto:
Całe jajka ubić na puszystą masę z solą i cukrem. Dodać olej, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać całość. Delikatnie mieszając lub miksując dodawać stopniowo przesianą mąkę i kakao. Na końcu dolać mleko i wymieszać. Masę przelać do formy 25x30cm i piec w 180 stopniach do suchego patyczka, tj. ok. 25 min. Przestudzić.
krem:
Miękkie masło utrzeć z kawą na puszystą masę. Jajka ubić na parze z cukrem na jasną gęstą masę i, gdy przestygnie, połączyć delikatnie z masłem, dodając po jednej łyżce. Do połowy masy dodać kakao i posiekane orzechy.
polewa:
Wszystkie składniki zagotować w rondelku i lekko przestudzić.

Ciasto rozkroić na trzy blaty. Ułożyć pierwszy i mocno nasączyć go kawą. Pokryć jasnym kremem. Położyć następny blat, nasączyć i pokryć kremem kakaowym z orzechami. Potem położyć ostatni blat, nasączyć. Pokryć przestudzoną  polewą czekoladową, dowolnie udekorować (ja posypałam wierzch posiekanymi orzechami włoskimi, zanim polewa zastygła i odrobiną czekolady) i wstawić na kilka godzin do lodówki.


5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł ! http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pachnie kawą, mówisz...? Koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietne ciasto ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń