.

piątek, 13 czerwca 2014

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami






Banalnie prosty i błyskawiczny w wykonaniu sernik na zimno, w dodatku bez żelatyny. Kilka prostych składników, a efekt naprawdę doskonały. Idealna propozycja na lato, jak na razie całkiem upalne. Najlepsze ze świeżymi owocami. Ja lubię grudki w serniku, ale śmiało można użyć idealnie gładkiego twarogu, a wtedy kremowa konsystencja gwarantowana.

CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI
przepis własny, inspirowany tym || foremka 20cm średnicy

spód:
- 120g herbatników
- 40g masła
- łyżka kakao
- szczypta soli
masa:
- 550g zmielonego twarogu (najlepiej półtłusty)
- 200g gorzkiej czekolady
- pół szklanki cukru pudru
- ekstrakt lub nasiona wanilii
 + szklanka umytych wiśni lub czereśni

Składniki na spód dokładnie zmiksować do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Foremkę wyłożyć folią i wykleić spód masą ciasteczkową, dokładnie dociskając.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić
Ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Dodać partiami czekoladę i dokładnie połączyć łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy ( w tym momencie można wmieszać do masy również wypestkowane wiśnie, zostawiając kilka do ozdoby). Całość przełożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać, na wierzchu ułożyć wiśnie i schłodzić kilka godzin, a  najlepiej całą noc w lodówce.

3 komentarze: