.

piątek, 6 czerwca 2014

Budyniowe ciasto bananowe (bez pieczenia)


 Lato to idealna pora na ciasta bez pieczenia. Dzisiejsze można jednak zrobić o każdej porze roku, bowiem banany dostępne są cały czas, a połączenie tych owoców z kakao jest bardzo trafne, do czego chyba nie muszę długo przekonywać. Właściwie, to taki budyń na cieście, mało kremowy, bardziej zwarty, ale śmietankowa pierzynka nadaje mu lekkości.



BUDYNIOWE CIASTO BANANOWE (bez pieczenia)
przepis własny || forma ok. 35x25cm

spód:
- 350g czekoladowych ciastek z nadzieniem
- 70 stopionego masła
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 banany
- 80g mąki ziemniaczanej lub dwa budynie, np. waniliowe
- 600ml mleka
- 100g masła
- 2-3 łyżki cukru (można więcej, ale banany są słodkie!)
+ nieco soku z cytryny
wierzch:
- 200ml śmietany kremówki
- łyżka gorzkiego kakao.

Ciastka zmiksować z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć foremkę wyłożoną folią i dobrze docisnąć.
W pojemniku zmiksować banany, mąkę ziemniaczaną lub budynie, 100ml mleka i cukier. Pozostałe 500ml mleka zagotować z masłem. Powoli wlewać wcześniej przygotowaną mieszankę, cięgle mieszając trzepaczką - gotować jak budyń, aż do osiągnięcia bardzo gęstej konsystencji (masa musi odchodzić od ścianek rondla, jeżeli nie będzie wystarczająco gęste, dodać 1 żółtko lub nieco mąki ziemniaczanej). Budyń przełożyć na, schłodzony wcześniej, spód ciasteczkowy, wyrównać i skropić sokiem z cytryny. Po schłodzeniu pokryć ubitą śmietaną kremówką (ubijamy schłodzoną śmietankę na puszystą pianę) i posypać kakao. Schłodzić minimum kilka godzin.

5 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis, fajna alternatywa do pieczonych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, zapisze przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne, ciasto bez pieczenia i jeszcze z mojego ulubionego owocu! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez pieczenia...idealne na upały :D Bo komu chce się uruchomić piekarnik jak jest 30'C na dworze :D

    OdpowiedzUsuń