.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Biszkoptowa tortoletka z kremem i galaretką

 

Obiecałam wczoraj, że będzie przepis na ciasto, za które dostałam wyróżnienie. Dotrzymuję słowa. Postawiłam na tortoletkę przygotowywaną niegdyś przez moją Babcię, najczęściej na święta. Zawsze pomagałam jej w pieczeniu (i oczywiście, wylizywałam miskę od kremu) i zapamiętałam przepis. Teraz całkiem samodzielnie go odtworzyłam. Polecam na lato z sezonowymi owocami. Można zmieniać owoce, galaretkę, a nawet smak budyniu, za każdym razem uzyskując inny smak.
Upieczony w okrągłej formie, świetnie sprawdzi się jako tort.

BISZKOPTOWA TORTOLETKA Z KREMEM I GALARETKĄ
przepis domowy || blacha 35x25cm

biszkopt:
- 5 jajek
- 120g mąki pszennej jasnej
- 80g drobnego cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 torebki czarnej herbaty
- dowolny aromat lub 2 łyżki nalewki lub innego alkoholu
- łyżka cukru
+ 2/3 słoiczka kwaśnej konfitury, np. śliwkowej lub z czarnej porzeczki
krem budyniowy:
- 650ml mleka
- 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego) bez cukru
- 200g dobrego masła
- 90g cukru 
galaretka:
- 600ml wrzątku
- 2 opakowania galaretki (np. brzoskwiniowa)
- dowolne owoce, np. brzoskwinie z puszki

Budyń ugotować z połową (45g) cukru wg przepisu na opakowaniu (tylko w mniejszej ilości mleka - 600ml na dwa opakowania, a nie 1l ). Odstawić do całkowitego wystudzenia (można przykryć folią, by uniknąć kożucha na wierzchu). Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na puch i stopniowo dodawać zimny budyń - po jednej łyżce, za każdym razem miksując.
Upiec biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do niej trzepaczką masę żółtkową. Następnie  stopniowo przesiać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i za każdym razem mieszać łopatką lub trzepaczką. Ciasto wylać i rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 10min (do suchego patyczka!). Po wystudzeniu rozkroić na dwa blaty.
Przygotować poncz z zaparzonej herbaty, cukru i aromatu lub alkoholu.
Przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu (ale mniej wody - 600ml zamiast 1l na dwa opakowania). Odstawić, by przestygła, zgęstniała do konsystencji kisielu, ale nie stężała.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować konfiturą i połową kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem i też go nasączyć i posmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce i pokryć galaretką. Schłodzić najlepiej całą noc. Kroić ostrym nożem.




5 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, że zdobyłaś wyróżnienie w konkursie :) Świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. latem takie ciasta są najwspanialsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę oderwać wzroku od tego ciasta - przepiękne :)

    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie:) chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń