.

czwartek, 8 maja 2014

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną



Banalnie prosta, szybka i zdrowa zupa z kilku składników. Idealna na lato, kiedy to kupić można najlepsze pomidory. Lepsza niż ta z koncentratu, prawdziwie pomidorowa. Można podać ją z ryżem czy makaronem, ale ja polecam kaszę jaglaną jako zdrowsza, ale bardzo ciekawa alternatywa. 

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KASZĄ JAGLANĄ
przepis własny || ok.3 porcji

- 1kg świeżych dojrzałych pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka oliwy z oliwek
- duży ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- sól i pieprz + ulubione przyprawy (bazylia, oregano...)
+ kasza jaglana (ok. 40g na osobę)

Kaszę jaglaną ugotować w wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzyć, obrać i zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, a następnie dodać papkę pomidorową. Po dwóch minutach wlać bulion i przez 15min gotować wszystko na patelni, co jakiś czas mieszając. Całość zblendować na gładką masę i doprawić. Podawać na ciepło z kaszą jaglaną. Ja przygotowałam dzień wcześniej i następnego dnia była jeszcze lepsza!



6 komentarzy:

  1. Genialne i tak podana ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pomidorową z kaszą jaglaną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Planuję właśnie pomidorówkę na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorowa z kaszą - tego jeszcze nie było! Dlatego uwielbiam kulinarne blogi, zawsze coś się znajdzie ciekawego i nowego :)

    OdpowiedzUsuń