.

sobota, 24 maja 2014

Zdrowsze tortille - pełnoziarniste





























Dziś zapraszam na zdrowszą wersję popularnych tortilli. Klasyczne, z jasnej mąki, pojawiły się już tutaj, ale te naprawdę dorównują im smakiem, a przewyższają w wartościach odżywczych ;) W następnym poście pojawi się pomysł na ich smaczne wykorzystanie. 


TORTILLE PEŁNOZIARNISTE
przepis własny || ok. 3 duże sztuki

- 150g mąki pełnoziarnistej (lub pół na pół z jasną)
- 90ml ciepłej wody
- łyżka oleuju lub stopionego masła
- szczypta soli

Do przesianej mąki wlać olej oraz dodać sól. Powoli wlewać wodę i mieszać, aby utworzyć gładkie ciasto.
Odstawić je na kilka minut, by odpoczęło. Podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na bardzo cienki placek. Rozgrzać suchą patelnię i piec placki po ok. 30 sekund z każdej strony. Nie za długo, by nie były za suche.


2 komentarze: