.

środa, 28 maja 2014

Truskawkowa tarta z bitą śmietaną -- bez pieczenia




Ostatnie dni upływały, chyba w całej Polsce, pod znakiem upałów. Przebywanie w kuchni ograniczyłam do niezbędnego minimum. Zdarzyło się jednak tak, że zbiegło się w jednym czasie kilka okazji i wypadałoby by przygotować coś słodkiego.



Nie miałam siły włączać piekarnika, a wiązałoby się to również z niezadowoleniem domowników. Ostatnim ratunkiem okazało się jakieś ciasto bez pieczenia, a do tego proste w wykonaniu. Tarta z tego wyszła. Na przepysznym kakaowym spodzie, z curdem truskawkowym, śmietanką i... truskawkami! Najbardziej letnie ciasto na świecie.

TARTA TRUSKAWKOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ (bez pieczenia)
przepis własny || forma 25cm średnicy

spód:
- 350g  przekładanych ciastek kakaowych typu oreo (można użyć też jasnych)
- 70g stopionego masła
nadzienie:
- ok. 250-300g truskawkowego curdu (z TEGO przepisu)*
wierzch:
- 300ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- łyżeczka cukru z wanilią
- płaska łyżka żelatyny + odrobina wrzątku
- truskawki do dekoracji

*jeżeli jest bardzo rzadki wymieszać z łyżeczką żelatyny rozpuszczoną w odrobinie wrzątku

Ciastka zmiksować z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku i wylepić tym formę wyłożoną folią. Wstawić do zamrażalnika.
Kiedy spód stwardnieje, wyłożyć nań krem truskawkowy i równo rozsmarować.
Ubijać śmietanę z cukrem. Kiedy nieco zesztywnieje, dolać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować na niższych obrotach (uważać, żeby się nie zwarzyła). Ubitą śmietanę przełożyć na warstwę kremu truskawkowego (np. za pomocą szprycy). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Niedługo przed podaniem ozdobić truskawkami.





5 komentarzy:

  1. rewelacja to się nazywa ciasto na lato:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale bym zjadła takie cudeńko!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna!
    idealna!
    genialna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też robiłam tak tartę, tylko na wytrawnie, z krakersów, super wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń