.

wtorek, 27 maja 2014

Strawberry curd - truskawkowy curd





Lemon curd to klasyk klasyków, a przepis nań możecie też tutaj znaleźć. Ale dlaczego by nie spróbować innych owoców do tak pysznego kremu? A jaki będzie najlepszy wybór na obecną porę roku? Tak, truskawki. Zbliża się sezon i trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Strawberry curd to świetny pomysł. Słodki smak wakacji zamknięty w słoiczku. Do ciast, do deserów, do jedzenia solo. Polecam!

STRAWBERRY CURD
korzystałam z ze strony Mandy's Recipe Box || ponad 500g kremu

- 450g truskawek
- 50g cukru (można więcej, jeżeli truskawki są mało słodkie, ale uważam, że tyle w zupełności wystarczy)
- 3 żółtka
- 2 całe duże jajka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny



Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito, bo pozbyć się pestek i włókien. Przelać do rondelka.
W drugiej misce zmiksować jajka, żółtka, sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier.
Truskawki w rondelku lekko podgrzać i bardzo energicznie mieszając wlać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszać trzepaczką, podgrzewając na malutkim ogniu, aż do zgęstnienia. Wtedy przełożyć do naczynka i po przestudzeniu przechowywać w lodówce.

7 komentarzy:

  1. Klasyk i jeszcze tak pięknie uchwycony ba zdjęciach zdjęciach ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowy to się chowa przy tej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  3. już dawno chciałam zrobić ten curd!
    teraz już na pewno się za niego zabiorę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lemon curd uwielbiam to czemu teraz nie spróbować takiej wersji? Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lemon curd kiedyś robiłam, teraz mam ochotę na powtórkę i na inną wersję! Truskawkowy musi być świetny!

    OdpowiedzUsuń