.

poniedziałek, 5 maja 2014

Orzechowe ciastka z... ciecierzycy




Zaryzykuję stwierdzeniem, że to mogą okazać się najlepsze, a przynajmniej jedne z najlepszych ciastek, jakie jadłeś. Tak było w moim przypadku. Słodkie, acz nie za bardzo, mocno orzechowe, z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Idealne z kubkiem zimnego mleka, na zdrowe, szybkie śniadanie, na przekąskę. Może nie tak chrupiące, ale wilgotne i pyszne, z dowolnymi dodatkami w środku - czekolada, orzechy, bakalie... Z kilku składników, przy tym bezglutenowe, a nawet wegańskie (przy użyciu zamiennika miodu). Nie pożałujecie, obiecuję!




ORZECHOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY
korzystałam z tego przepisu || kilkanaście ciasteczek

- puszka (240g) ciecierzycy z puszki lub tyle samo ugotowanej
- 100g masła orzechowego
- 50g miodu/syropu
- wanilia
- szczypta soli
+ ew. posiekana czekolada, orzechy, bakalie... (dałam gorzką czekoladę)

Ciecierzycę zmiksować na gładki krem, następnie dokładnie połączyć z masłem orzechowym i miodem i ewentualnie wsypać dodatki, np. posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 10-15min (wraz z upływem czasu, będą stawały się coraz bardziej kruche, ale trzeba uważać, by się nie spaliły). Studzić na kratce. Pyszne są jeszcze ciepłe, np. z mlekiem, jak zachęcała autorka ;)


4 komentarze: