.

niedziela, 18 maja 2014

Kurczak w płatkach kukurydzianych



Kolejny przepis na kurczaka. Tym razem nie płatki owsiane, jak to było ostatnio, ale zdecydowanie bardziej chrupiące i równie pyszne - kukurydziane. Podobnego jadłam wiele lat temu w restauracji nad morzem, jak miałam bodajże sześć lat i potem pamiętam, jak w domu powtarzaliśmy ten przepis. Dawno go nie przygotowywałam, ale ostatnio się zmobilizowałam i do piekarnika powędrował pyszny, chrupiący kurczak. Można go przygotować również smażąc na patelni. Dodam, że wszystkim bardzo smakował!


KURCZAK W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH
2 porcje || przepis własny

- 2 porcje piersi z kurczaka (podejrzewam, że udka tez będą dobre)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- ulubione przyprawy, np.
  1/2 łyżeczki papryki
  1/4 łyżeczki chili
  1/2 łyżeczki suszonych ziół
- sól i pieprz
- płatki kukurydziane (najlepiej te w czerwonym opakowaniu ;)

Kurczaka umyć i pokroić w paski. Dodać jogurt, oliwę i wszystkie przyprawy. Wstawić do lodówki na min. 15min, a najlepiej na dłuższy czas. Każdy kawałek obtaczać w płatkach (jeżeli się nie kleją - dodać odrobinkę oliwy lub jogurtu) i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 20min w 180 stopniach (czas w dużej mierze zależy od piekarnika i grubości kawałków mięsa - trzeba sprawdzić czy nie jest surowe). Podawać najlepiej z sosem i np. frytkami czy ryżem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam twoje wariacje z kurczakiem i panierkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja - sama takiego robię, chrupiący u smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń