.

sobota, 10 maja 2014

Domowe tortille



Domowe jest zawsze najlepsze. Nigdy więcej nie sięgniecie po paczkowane "tortille". Przygotowane samodzielnie, są nie tylko zdrowsze, ale i tańsze, a przy tym znacznie lepsze w smaku. Cztery składniki, licząc sól, 10min i mamy pyszne placki. Do środka wkładamy ulubione składniki i obiad czy lunch do pracy czy szkoły gotowy!

DOMOWE TORTILLE
przepis własny || kilka sztuk w zależności od wielkości

- szklanka mąki (120g)
- ok. 70ml bardzo ciepłej wody
- łyżka oleju / stopionego masła
- sól

Do przesianej mąki wlać olej oraz dodać sól. Powoli wlewać wodę i mieszać, aby utworzyć gładkie ciasto.
Odstawić je na kilka minut, by odpoczęło. Podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na bardzo cienki placek. Rozgrzać suchą patelnię i piec placki po ok. 30 sekund z każdej strony. Nie za długo, by nie były za suche.

6 komentarzy:

  1. eszcze nie robiłam, lae mam zamiar, Ty jeszcze bardziej mnie do tego zachęciałaś! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tortillę, mogłabym, jeść ją cały czas! Wspaniałe jest to, że nigdy się nie nudzi bo możesz sama decydować z czym będzie;)

    OdpowiedzUsuń