.

piątek, 2 maja 2014

Ciasto zebra





Od dawna chciałam je zrobić, te paski mnie zachwycały! Ciasto to zawitało u nas na Wielkanoc, ale będzie odpowiednie na każdą porę. Zawsze zaskakuje wyglądem, a smaku natomiast, jest po prostu dobrą ucieraną babką. Świetnie sprawdzi się do kawy, czy herbaty :)

CIASTO ZEBRA
przepis własny || 1 tortownica
- 230g mąki pszennej
- 3 jajka
- 120g cukru
- 150g  stopionego masła / oleju
- czubata łycha kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- dowolny aromat

Jajka zmiksować z cukrem na dość puszystą masę. Dodać stopione, ostudzone masło i aromat oraz przesiać przez sito wszystkie suche składniki. Ciasto delikatnie wymieszać trzepaczką. Odlać do miseczki ok.1/3 ciasta i dodać doń kakao oraz ew. kapkę wody (np. gazowanej) do konsystencji i dokładnie wymieszać. Przygotować wyłożoną papierem tortownicę. Wylewać na przemian ciasto jasne i ciemne (jasnego 2 łyżki, ciemnego 1), aż do wyczerpania. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach (ok. 30-40min). Studzić na kratce.







2 komentarze:

  1. Genialne Ci wyszly te paski! W smaku tez musialo byc boskie ;3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnienie mojego dzieciństwa :) Ślicznie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń