.

piątek, 18 kwietnia 2014

Zdrowsze święta - mazurek owsiany z serem



W  święta także można przygotować coś lżejszego i zdrowszego. Przykładem jest dzisiejszy mazurek, który dodatkowo łączy w sobie elementy sernika. Nie zastąpi on tradycyjnej kajmakowej czy czekoladowej wersji, ale myślę, że będzie dumnie prezentował się na świątecznym stole obok klasycznych słodkości, których zabraknąć nie może. Z powodzeniem nada się nawet na nawet śniadanie i upiec je można o każdej porze roku!

DIETETYCZNY MAZUREK OWSIANY Z SEREM I BAKALIAMI
przepis własny || 1 średni mazurek

ciasto:
- 200g płatków owsianych
- 100g jogurtu naturalnego
- 10g masła - 1 łyżka
- 15g miodu - 1 czubata łyżeczka
- szczypta soli
masa serowa:
- 200g  zmielonego twarożku
- małe jajko lub dwa żółtka
- płaska łyżeczka proszku budyniowego
- dowolne słodzidło do smaku
  + dowolne orzechy, suszone owoce

Składniki na masę serową wymieszać
Płatki zmiksować z jogurtem, masłem, miodem i solą, aż utworzy się dość zwarte ciasto, nadające się do formowania w rękach. Schłodzić je 10min w lodówce, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra, a z obciętych brzegów zrobić ranty, jak w klasycznych mazurkach. Podpiec 10min w 180 stopniach. Po tym czasie rozsmarować na wierzch masę serową i piec do zarumienienia, ok. 10-15min. Studzić na kratce, a póki będzie jeszcze ciepły ozdabiać dowolnymi bakaliami, wciskając je w masę serową.



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł. U mnie w tym roku wygrał tradycyjny, ale za to z pomarańczowym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski ten mazurek *.* Szukałam czegoś takiego, chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysła na mazurka. Ja też robię na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wyśmienicie :D Godny zastępca :)

    OdpowiedzUsuń