.

wtorek, 22 kwietnia 2014

Klasyczne pesto - pesto alla genovese



I na mnie musiał przyjść w końcu czas na spróbowanie tego zielonego klasyku. Idealne w każdym calu, pięknie zielone, pasujące do wszystkiego - pesto. Klasyczne pesto.

KLASYCZNE PESTO
korzystałam z przepisu na Kwestii Smaku || ok.1/3 szklanki pesto

- 20g świeżej bazylii (z jednej doniczki)
- 4 łyżki (40ml) dobrej oliwy z oliwek
- 1/3 małego ząbka czosnku
- 2 łyżki orzechów pinii
- 15 g startego parmezanu lub innego twardego sera
- sól i świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować, ale nie całkiem na gładko. Przechowywać w lodówce.

 

2 komentarze:

  1. Wiadomo, klasyka bywa ponadczasowa, niezastąpiona :) uwielbiam pesto, od dawna planuje przygotować je w domu jednak ceny orzechów piniowych mnie powalają :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować, zachęciałaś mnie bardzo :D

    OdpowiedzUsuń