.

czwartek, 17 kwietnia 2014

Klasyczne babeczki piaskowe



Jeżeli szukasz przepisu na taką klasyczną babkę piaskową, to to jest właśnie to. Upieczona w formie mniejszych babeczek prezentuje się równie ciekawie, a smak... Cudowna sypka, piaskowa właśnie konsystencja, lekki cytrynowy aromat i dużo lukru. Zdecydowanie lepsze niż te z cukierni!

BABECZKI PIASKOWE
przepis własny || 4 średnie babeczki /1 większa (spokojnie można podwoić porcję)


- 75g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 75g masła
- 1 duże jajo lub dwa malutkie
- 70g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny + trochę otartej skórki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Oddzielić białka od żółtek. Masło miksować z cukrem na puszystą masę, dodając żółtko lub żółtka, w przypadku dwóch jajek. Kiedy całość nabierze puszystości przesiać do niej mąki z proszkiem i solą, a następnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce dodawać białko do masy i delikatnie łączyć. Ciasto nalewać do 3/4 wysokości foremek silikonowych lub natłuszczonych i wysypanych bułką tartą zwykłych. Piec pierwsze 10min w 150 stopniach, a potem w 160 do zarumienienia, kolejne ok.10min. Studzić na kratce. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem po wystudzeniu. Ja oblałam je lukrem i ozdobiłam kwiatkami z lukru plastycznego.

3 komentarze:

  1. Babka piaskowa w wersji mini? Jestem na tak! Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie malutkie wyglądają przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń