.

wtorek, 8 kwietnia 2014

Kasza jaglana z jabłkiem, rodzynkami i kurczakiem












Propozycja na dzisiejsze danie, zupełnie nie wiosenne. Wręcz przeciwnie - odszukać w nim można typowe smaki jesieni. Jednak, mając na uwadze polski klimat, chłodnych dni można spodziewać się o każdej porze roku, a i nie zdziwię się, jeżeli na święta spadnie śnieg. W takich momentach najlepiej sprawdza się coś rozgrzewającego (a przy tym zdrowego), jak dzisiejszy pomysł na kaszę.

KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM, KURCZAKIEM I 
RODZYNKAMI
przepis własny || 1 porcja

- 50g kaszy jaglanej + szklanka wody
- kilka kropel sosu sojowego
- porcja piersi z kurczaka lub indyka
- łyżka oleju
- pół ząbka czosnku
- pół jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, prażąc ją wcześniej w rondelku. Podczas gotowania dodać sos sojowy. Pod koniec dodać również obrane i pokrojone na nieduże kawałki jabłko oraz rodzynki i orzechy. Całość doprawić i przykryć. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, a następnie wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i usmażyć. Kiedy kasza będzie gotowa dodać do niej kurczaka, doprawić i wymieszać. Podawać najlepiej na ciepło i najlepiej w towarzystwie jakiejś sałatki ;)



5 komentarzy:

  1. odważne połączenie, niewątpliwie smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby słodko ale z akcentem wytrawnym :) Posmakowałoby mi to danie :) Zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł! Właśnie szukałam przepisu na połączenie mięsa z drobiu z jabłkiem, dotychczas łączyłam z innymi owocami. ;-)

    OdpowiedzUsuń