.

wtorek, 29 kwietnia 2014

Babka jogurtowa - wilgotna i delikatna


Już dawno po świętach, już przygotowania do majówki... wiem.
Mimo, że zdjęcia na myśl Wielkanoc przywołują, bo to własnie wtedy tę babkę piekłam, to to ciasto nada się na każdą porę - nawet na zbliżające się majówkowanie. Można, jak najbardziej, zmienić kształt foremki na keksową, co uczyni je bardziej "codziennym". Pyszne, proste, delikatne, ale bardzo wilgotne ciasto, z nieśmiałą jogurtową nutą, wyczuwalną jednak przy każdym kęsie. Do powtórzenia, może właśnie w innym kształcie, może z sezonowymi owocami...

BABKA JOGURTOWA
przepis własny || 1 babka / mała keksówka

- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 120g miękkiego masła
- 130g cukru
- 150g gęstszego jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszcoznej
- szczypta soli

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując/ucierając. W tym momencie może się ciasto nieco zwarzyć, ale to nie wpłynie na efekt końcowy ;)
Do powstałej masy przesiać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia oraz dodać jogurt. Wsyzstko jeszcze raz krótko zmiksować i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub silikonowe foremki do babek. Piec ok. 40min w 160 stopniach z termoobiegiem, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.




6 komentarzy:

  1. Mmm wspaniale i smakowicie wygląda. Kocham babki we wszelakiej postaci, dlatego na pewno wypróbuję przepis!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki żółty intensywny kolor. To w babkach jest wygładnikiem smaku <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wykładnikiem, a nie wygładnikiem :)

      Usuń
  3. Bez termoobiegu w ilu stopniach piec ?

    OdpowiedzUsuń
  4. OBOJĘTNIE I TAK ZEŻRESZ CAŁĄ !!! UWIELBIAM :D

    OdpowiedzUsuń