.

środa, 5 marca 2014

Szpinakowe pancakes z jajkiem


Bo czy pancakesy muszą być zawsze na słodko? Oczywiście, że nie. Szpinak to kolejne "odczarowane" przeze mnie warzywo, niegdyś nielubiane, a teraz jedno z ulubionych. Przecież placki z użyciem ulubionych składników muszą być pyszne! No, i mamy kolejne danie na wegetariański obiad!

SZPINAKOWE PANCAKES Z JAJKIEM 
przepis władny || 1 porcja

- 100g rozmrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 1 łyżka (30g) jogurtu naturalnego
- 20g mąki pełnoziarnistej
- pół ząbka czosnku
- pół malutkiej cebuli
- sól i pieprz
- ew. łyżka kukurydzy z puszki
+ 1 jajko i łyżeczka oliwy
+ parmezan do podania

Czosnek przecisnąć przez praskę,a cebulę drobno posiekać. Oba składniki połączyć z jajkiem, mąką, jogurtem, szpinakiem, przyprawami i kukurydzą. Na patelni rozgrzać oliwę i wbić jajko - usmażyć je, najlepiej tak by żółtko było lekko płynne. Zdjąć z patelni. Na jeszcze rozgrzaną wlewać porcje ciasta szpinakowego, formując placki. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Pancakes podawać z usmażonym jajkiem i parmezanem.

4 komentarze:

  1. Szpinak, parmezan, kukurydza i czosnek? To już brzmi cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponujący sposób na pożywne i zdrowe śniadanie. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy to zasługa tych zdjęć, ale wygląda pysznie!!;)

    OdpowiedzUsuń