.

wtorek, 4 marca 2014

Omlet z awokado, ricottą i suszonymi pomidorami


Ten omlet, choć bardziej przypomina śniadanie, był moim obiadem. Delikatne smaki awokado i ricotty przełamane suszonymi pomidorami i przyprawami dały pyszny efekt. Szybko, pysznie i sycąco - czyli dobrze ;)

 
OMLET Z AWOKADO, RICOTTĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
przepis własny || 1 porcja

- 2 jajka
-1/3 awokado
- kilka suszonych pomidorów
- ok. 100g ricotty
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- ew. posiekana cebulka czosnek

Jajka wbić do miski i roztrzepać z solą i pieprzem.Można ewentualnie dodać cebulkę lub czosnek. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wlać jajka. Zmniejszyć ogień i przykryć, aby trochę ścięły się z wierzchu. kroić na mniejsze części awokado i suszone pomidory. Ułożyć je na wierzchu omletu. Podobnie, łyżeczką nakładać również ricottę. Ponownie nałożyć pokrywkę i trzymać na małym ogniu, aż całkiem się zetnie. Podawać od razu, po posypaniu bazylią.


3 komentarze:

  1. na śniadanie albo na kolajcę - zjem bardzo chętnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie, pycha <3

    OdpowiedzUsuń