.

czwartek, 27 marca 2014

Granola... gruszkowo-sezamowa























To już moja druga w życiu granola po tej, gryczanej z cynamonem, którą swoją drogą również gorąco polecam. Tym razem, postawiłam na sprawdzone już wielokrotnie i za każdym razem przepyszne połączenie - gruszki z sezamem. Jak dla mnie, choć myślę, ze nie tylko, są to smaki idealne po prostu. Nie mogło się nie udać. Zapach unoszący się podczas pieczenia i później smak skutecznie to potwierdziły.

GRANOLA GRUSZKOWO-SEZAMOWA
przepis własny || 1 średni słoik

- 200g płatków owsianych
- 1 średnia gruszka (ok. 200g po obraniu)
- 80g miodu
- 2 łyżki sezamu (~30g)
- 4 łyżki tahini (~60g)
- kilka sztuk suszonej gruszki (opcjonalnie)
- szczypta soli

Do miski wsypać płatki, sól i sezam. Gruszkę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę, a suszoną na nieco większe kawałki. Dodać do płatków i wymieszać. Następnie wlać miód i tahini. Całość dokładnie połączyć i odstawić na parę godzin najlepiej, do lodówki, chociaż nie jest to konieczne. Granolę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30min w 150 stopniach, co jakiś czas mieszając płatki i kontrolować, by się nie przypaliły. Po wystudzeniu przełożyć do słoika.

2 komentarze: