.

środa, 19 marca 2014

Ciasto marchewkowe bez pieczenia, a z patelni



Dzisiejsze "ciasto" (nie wiem, czy można to tak nazwać) jest wynikiem kompletnego braku weny, spowodowanego prawdopodobnie dużą ilością nauki w ostatnim czasie. Z drugiej strony prześladowała mnie od jakiegoś czasu ochota na upichcenie czegoś, a jako, że z piekarnikiem u mnie różnie, musiało to być coś bez jego wykorzystania.
Ciasto marchewkowe - klasyczne, smaczne i w nawet zdrowe ;) Tym razem proponuję jego wersję błyskawiczną czy też dla bezpiekarnikowych. Smakiem dorównuje oryginałowi, a jest zdecydowanie szybsze.

CIASTO MARCHEWKOWE Z PATELNI
przepis własny || jedno małe ciasto (ja robiłam z połowy porcji)

- 300g marchwi startej na tarce (część na małych, część na większych oczkach)
- 2 jajka
- 160g mąki pszennej (w zdrowszej wersji pełnoziarnistej)
- 2-3 łyżki cukru lub innego słodzidła (do smaku)
- 2 łyżki stopionego masła lub oleju o delikatnym smaku
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli



krem:
- 100g mascarpone
- 2 łyżki jogurtu
- czubata lyżka cukru pudru (lub więcej do smaku)
- ew. odrobinę skórki z pomarańczy
  + kilka orzechów włoskich

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozgrzać małą patelnię i delikatnie ją natłuszczyć. Przełożyć na nią ciasto i smażyć na najmniejszym ogniu pod przykryciem, do momentu ścięcia się wierzchu "ciasta" (ok. 10min). Po tym czasie przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni i dobrze wystudzić.
W czasie smażenia przygotować krem - dokładnie utrzeć w miseczce wszystkie składniki.
Posmarować wystudzone ciasto kremem, ozdobić orzechami. Przed podaniem najlepiej schłodzić.



Embed q5y9dwp2a57vksq4nydyl2nvrvvwlqzz

7 komentarzy:

  1. Pomysłowe, pyszne i zdrowe... czego chcieć więcej? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na szybkie ciasto:) ciekawy blog, obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mnie zastrzeliłaś! Genialne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama kiedyś robiłam marchewkowe, ale zupełnie inny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł :) Myślę, że takie ciasto wyszłoby równie dobrze przygotowane w mikrofalówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z marchewką, ale wersji z patelni jeszcze nie jadłam. Przepis do zapisania!

    OdpowiedzUsuń