.

środa, 26 lutego 2014

Zupa krem z soczewicy, błyskawiczna


Kolejny pomysł na soczewicę. Po pysznych kotlecikach, przyszedł czas na aromatyczną zupę. Niewiarygodnie szybka i na pewno ciekawa alternatywa np. dla pomidorówki. Bardzo polubiłam soczewicę i żałuję, że dopiero niedawno po nią sięgnęłam.

ZUPA KREM Z SOCZEWICY
przepis własny || ok. 2 porcji

- 150g soczewicy czerwonej
- 300ml bulionu warzywnego
- 1 marchew
- 200ml soku pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki chili
- sól i pieprz
+ parmezan, pieczywo do podania

Czosnek posiekać i lekko zeszklić na oliwie z oliwek. Do garnka wsypać soczewicę, dodać bulion, obraną i pokrojoną na mniejsze części marchew, czosnek z oliwą oraz wszystkie przyprawy. Włączyć gaz i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu, kiedy soczewica będzie całkiem miękka. Wyjąć ziele angielskie, dodać sok pomidorowy. Całość zmiksować na gładki krem i podgrzewać jeszcze kilka minut. Nalać do miseczek, posypać startym parmezanem i podać z pieczywem.

3 komentarze:

  1. Mmm, pycha! <3
    Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) a ten kolor mmmniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy z soczewicy są przeeedobre! :)

    OdpowiedzUsuń