.

wtorek, 18 lutego 2014

Nie tylko słodko - gofry pomidorowe

 Słońce zachodzi, zanurza się w morskiej otchłani. Nogi bolą od całodziennego chodzenia, włosy jeszcze schną od kąpieli. Wtedy przychodził czas na nie. Gofry z bitą śmietaną i dużą ilością kolorowych letnich owoców, albo z samym cukrem pudrem, albo polewą toffi...Wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa.
Wracając jednak do gofrów, kto powiedział, że mogą być tylko słodkie?

GOFRY POMIDOROWE Z ZIOŁAMI
przepis własny || 4 gofry

- 100g mąki pszennej
- 1 jajko
- 120ml soku pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól i pieprz

Wszystkie składniki zmiksować. Można odstawić na kilkanaście minut do lodówki, ale niekoniecznie. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.

4 komentarze:

  1. Robiłam już wytrawne gofry ale ziołowe z serem ;)
    Nie lubię pomidorów :(

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie jadłam gofrów na wytrawnie! :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytrawne jeszcze przede mną, ale muszę zrobić jak najszybciej! Te pomidorowe wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i będę go odwiedzać regularnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń