.

piątek, 7 lutego 2014

Makaron gruszkowo-czekoladowy z serem pleśniowym




Zakochałam się w tym połączeniu od pierwszego wejrzenia, a dokładniej przy pierwszym kęsie tej pizzy. Nie przypuszczałam wcześniej, że coś takiego może w ogóle smakować , a jednak. Trudno mi nawet określić, czy to danie słodkie czy wytrawne. W każdym razie, jednak, przepyszne.

GRUSZKOWO-CZEKOLADOWY MAKARON Z SEMOLINĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
przepis własny || 1 porcja

- porcja makaronu (~50g)
- pół średniej wielkości gruszki
- łyżka kakao
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki semoliny (ew. kaszy manny)
- kawałek ulubionego sera pleśniowego
- płatki migdałów
- kostka gorzkiej czekolady

Makaron ugotować al dente. Do garnuszka wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę gruszkę i dolać ok. 3 łyżki wody oraz kakao. Podgrzewać, aby gruszka trochę się rozpadła.W międzyczasie dodać semolinę, oliwę i wymieszać. Odcedzony makaron połączyć z zawartością garnuszka. Przełożyć na talerz, posypać, podprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałów oraz kawałkami sera pleśniowego. Na wierzch można dodatkowo zetrzeć gorzką czekoladę, jest wtedy jeszcze lepsze.

4 komentarze:

  1. Ja po prostu kocham(!) połączenie gruszki i sera pleśniowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same składniki, które uwielbiam zarówno same w sonie, jak i razem - no musiało być pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron , kakao i gruszka? :D Ciekawe połączenie ... :)

    OdpowiedzUsuń