.

niedziela, 16 lutego 2014

Kurczak cytrynowo-czosnkowy z warzywami w miodzie


Cytryna, czosnek i miód - te składniki zdecydowanie kojarzą mi się z przeziębieniem, a właściwie ze sposobem na jego zwalczenie. I to naprawdę dobrym sposobem. Tym razem jednak nie herbatka z miodem i cytryną, albo kanapka z czosnkiem, a pyszny obiad. Kolorowy, aromatyczny, zaskakujący smakiem. Cytryna i czosnek wspaniale współgrają, a słodkie warzywa z odrobiną pieprzu i soli - poezja...


KURCZAK CYTRYNOWO-CZOSNKOWY Z WARZYWAMI W MIODZIE
przepis własny || 1 porcja

- porcja piersi z kurczaka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka oleju
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz

- 1 marchew
- 1 średni ziemniak
- kilka różyczek brokuła
- łyżeczka masła (użyłam klarowanego)
- duża łyżeczka delikatnego miodu

Pierś z kurczaka umyć i obrać. W miseczce wymieszać jogurt, sok i skórkę z cytryny, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Do miseczki włożyć kurczaka i dokładnie oblepić go w marynacie. Wstawić na kilka godzin do lodówki - dałam na całą noc.
Ułożyć wraz z marynatą w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30min, sprawdzając w środku, czy nie jest surowy. Można też spróbować usmażyć go na odrobinie oleju.

Warzywa, obrać i umyć. Ugotować je w osolonej wodzie lub, tak jak ja, na parze. Nie powinny być rozgotowane, ale lekko twardawe. W rondelu rozpuścić masło, dodać miód, a następnie warzywa. Wymieszać je, tak aby pokryły się masłem i miodem. Doprawić.
Podawać od razu z kurczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz