.

niedziela, 19 stycznia 2014

Nutella może być zdrowa!



Kto nie lubi nutelli?  Ten popularny krem smakuje chyba wszystkim, jednak nie wszyscy ją jedzą na co dzień, a niektórzy wcale. Wiadomo, przecież, że do najzdrowszych nie należy, a wręcz przeciwnie - szkodzi zdrowiu. W racjonalnych dawkach nikogo nie zabije, ale warto spróbować ją uzdrowić, by całkiem pozbyć się wyrzutów sumienia ;) I tego się właśnie podjęłam, a miałam już to zrobić dawno. No, to do roboty nutellożercy!

DOMOWA NUTELLA
inspirowałam się tą stroną || ok. 200g kremu

- 100g orzechów laskowych / 90g masła z orzechów laskowych
- ok. 25g delikatnego w smaku miodu (lub więcej, do smaku)
- 25g mleka w proszku + 50ml wody
- czubata łyżka gorzkiego kakao
- szczypta soli (jeżeli masło było niesolone)

Z orzechów zrobić masło orzechowe: uprażyć na suchej patelni, obrać ze skórek i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Można użyć już gotowego masła. Dodać miód, mleko rozmieszane dokładnie z wodą, kakao i ew. sól. Ponownie miksować do dokładnego połączenia się składników. Przełożyć do słoiczka lub szklanki i przechowywać w lodówce.


2 komentarze:

  1. No i jest zdrowo i smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrocław bardzo lubię :) Jestem tam dość często tzn. jak jest potrzeba to jadę do Wrocławia :) Spotkanie ? Czemu nie :) Z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń