.

wtorek, 7 stycznia 2014

Domowy syrop daktylowy

                
Pojawił się u mnie ostatnio jako dodatek do gofrów i zaciekawił Was, więc pokazuję przepis. Zresztą, chyba już większości z Was znany, chociaż nie wiem.
Wspaniały dodatek do deseru czy śniadania. Daktyle uwielbiam, więc ten syrop jest dla mnie idealny. Naturalnie i zdrowo słodzi oraz dodaje ciekawego smaku daniom. No po prostu pyszny, a i jaki prosty ;) Jeżeli lubisz daktyle, to do roboty ;)

SYROP DAKTYLOWY
korzystałam z tego przepisu || 350ml syropu

-100g wydrylowanych daktyli
-250ml wody
-ew. cynamon/wanilia

Daktyle zalać wodą i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować, ewentualnie doprawić i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce, można przez kilka dni.





       

3 komentarze:

  1. Domowe najlepsze :) Mój syrop daktylowy wyszedł jak miód gryczany: https://www.facebook.com/polomski.piotr/posts/502292373246543

    OdpowiedzUsuń