.

sobota, 28 grudnia 2013

Pasta oliwkowa - najlepsza do chleba



Jeżeli lubisz oliwki, ten przepis jest dla ciebie. 
Wyobraź sobie leniwy weekendowy poranek, słońce wpadające przez okno, świeżą bagietkę prosto z piekarni, kolorowe warzywa i słoiczek pysznej, zdrowej pasty... cudownie.
Idealna do chleba, warzyw, dla fanów śródziemnomorskich smaków. Ja szczerze za oliwkami nie przepadam, ale taką pastę zjadam bardzo chętnie.  Dobrze też sprawdzi się na Sylwestra czy imprezę do minikanapeczek czy innych przekąsek. Naprawdę polecam spróbować.

PASTA OLIWKOWA
korzystałam z tego przepisu || 1 mały słoiczek

- słoik dobrej jakości oliwek (150g  po odsączeniu)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)
- 1 duży ząbek czosnku
- kilka gałązek pietruszki
- pół łyżeczki suszonego oregano*
- pół łyżeczki suszonej bazylii*
- 1/4 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- sól i pieprz

Wszystkie składniki zmiksować, zostawiając kilka oliwek. Pokroić je i wmieszać do reszty pasty. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Sylwester 2013

3 komentarze:

  1. super na sylwestra w klimacie śródziemnomorskim! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa smaku tej pasty, bo uwielbiam oliwki! Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń