.

czwartek, 12 grudnia 2013

Podstawowy przepis na muffinki



Żadna wersja owsianki już mnie nie zaskoczy, zresztą tak samo jak reszty blogosfery śniadaniowej. Podobnie rzecz się ma z muffinkami - powstało już ich tysiące wersji. Czasem jednak potrzeba takiego najprostszego przepisu, na zwykłe, najzwyklejsze babeczki. Wtedy zaczyna się problem - nie wiadomo, który najlepszy. Ten, który przedstawiam, wypróbowywałam już kilka razy i muffinki za każdym razem wychodzą idealnie, dlatego zapisuję ten przepis też dla siebie, by przy następnej okazji znowu nie szukać. Ciasto świetnie nadaje się do wszelkich modyfikacji smakowych, co jest jego kolejną zaletą.
A już niedługo pomysł na dekorację :)

MUFFINKI - PRZEPIS PODSTAWOWY
korzystałam z tego przepisu ||ok. 12 babeczek

- 250g mąki pszennej
- 150g cukru
- pół łyżeczki sody + łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g rozpuszczonego masła
- 250ml mleka
-1 jajko
  + dowolne dodatki/aromaty
Składniki suche i mokre połączyć w dwóch oddzielnych miskach. Następnie do mokrych przesiać suche i wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok. 15, stan upieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem. Przed podaniem lub dekorowaniem wystudzić (najlepiej na kratce)



Babski Wieczór  Babeczki i muffinki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz