.

niedziela, 22 grudnia 2013

Kruche śmietankowe ciasteczka z cukrem



Ciasto jest dokładnie takie samo jak na tę szarlotkę. Zawszę trochę zostawało, więc były ciasteczka. Z czasem specjalnie robiło się więcej ciasta i w piecu lądowały blachy ciastek obficie posypanych cukrem, który potem tak przyjemnie zgrzytał między zębami... Tan smak, smak dzieciństwa. Zapach roznoszący się z kuchni podczas świąt... Ciasteczka smakują trochę inaczej niż takie zwykłe, bardziej rosną, są jakby bardziej napowietrzone. Po prostu pyszne.


KRUCHE CIASTECZKA ŚMIETANKOWE Z CUKREM
przepis domowy || dużo ciastek, w zależności od ich wielkości i grubości

- 300g mąki tortowej
- 75g zimnego masła
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 80g cukru (można mniej)
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
    + jajko i cukier do posypania


Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i wycinamy kształty. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem lub cukrem z cynamonem. i Pieczemy w 180 stopniach ok. 15-20 min, aż się lekko zarumienią 



Embed 5uvngj8zoqvuncalhookqyudyoq2uqzz

1 komentarz: