.

niedziela, 15 grudnia 2013

Krem serkowy do dekoracji muffinów


Jeżeli nie przepadacie za maślanym lukrem czy bitą śmietaną i mascarpone, polecam ten sposób. Krem wychodzi słodki, ale nie za bardzo, pięknie zastyga, a ten wykonany z białej czekolady, idealnie nadaje się do barwienia. Warto go wypróbować na muffinkach. Nawet nie teraz, gdy królują pierniczki i makowce, ale po świętach. Chociaż jak widzicie - można przygotować i świąteczne cupcakes...
PS. Dobry jest też do jedzenia łyżeczką lub jako dodatek do innych deserów i ciast.

SERKOWY KREM DO DEKORACJI
źródło, z którego korzystałam || 200g masy

- 100g czekolady**
- 100 gładkiego serka***
- ew. barwnik

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu dokładnie wymieszać  z serkiem. Dekorować łyżką, szpatułką lub przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego.

*proporcje można zmieniać - im więcej czekolady w stosunku do serka tym po stężeniu będzie twardszy. z podany proporcji wychodzi taki "w sam raz", ale też wiele zależy od konsystencji serka.
**dowolna - biała, mleczna, gorzka
***zmielony twaróg, serek homogenizowany, serek kremowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz