.

środa, 25 grudnia 2013

Drożdżowa strucla z makiem i kruszonką - idealna!



Ciasto-klasyk u mnie w domu. Odkąd pamiętam gościło na święta. Tak też było i w tym roku.
Jest jedyne w swoim rodzaju, pyszne, aromatyczne, pełne pysznego maku. Ciasto drożdżowe jest zupełnie inne od wszystkich kupnych drożdżówek - domowe, pachnące, miękkie i zawsze wychodzi. Trochę takie "na bogato", bo z żółtkami, wymaga trochę pracy i czasu: ubijamy kogel, potem pianę, ciasto trzykrotnie wyrasta, ale opłaca się, i to bardzo. 
Babcia nauczyła się tego przepisu od mamy, a i ja w przyszłości będę go wykorzystywać :)

DROŻDŻOWA STRUCLA Z MAKIEM I KRUSZONKĄ
przepis domowy || 2 dość duże makowce

ciasto:
- 500g mąki
- 3 całe jajka + dwa żółtka
- 60g cukru
- 250ml mleka
- 100g stopnionego masła
- 50g świeżych drożdży + łyżka cukru
- szczypta soli
- aromat migdałowy
- masa makowa (ok.700g)
- 2 białka (pozostałe z ciasta)
- 1 żółtko (opcjonalnie)
kruszonka:
- 100g mąki
- 70g miękkiego masła
- 50g cukru lub cukru pudru
         + jajko do posmarowania


Białka oddzielić od żółtek. Żółtka (5 sztuk) utrzeć z cukrem na jasny kogel. Wszystkie białka (w sumie 5) ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 2/3 piany dodać do masy makowej, ewentualnie razem z jednym dodatkowym żółtkiem. Wymieszać. Resztę piany delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Mąkę przesiać do dużej miski.
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i dwie czubate łyżki mąki z miski. Wymieszać , by nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce.
Do mąki stopniowo dodawać masę jajeczną, ciągle mieszając. Gdy rozczyn drożdżowy podrośnie kilkakrotnie, również stopniowo go wlewać i łączyć. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli dodawać masło i zagniatać je w ciasto. Będzie odchodziło od brzegów miski. Wierzch posypać lekko mąką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę rozcierając w palcach mąkę, masło i cukier.
Na wysypany mąką blat przełożyć ciasto i zostawić na 10 min. Po tym czasie podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o długości blachy. Rozsmarować masę makową na całej powierzchni i zawijać jak roladę. Przełożyć makowce do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik i postawić blachy obok, by ciasto jeszcze lekko podrosło. Piec ok. 30-40min , do zarumienienia (należy kontrolować stan upieczenia).
Podawać po wystudzeniu. Można go też mrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz