.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Domowa masa makowa


Domowa masa makowa prawie we wszystkim przewyższa kupną z puszki. Jedynym minusem jest to, że wymaga naszej pracy, a nie jedynie wyjścia do sklepu. Poza tym ma same zalety: jest o niebo zdrowsza, bo pozbawiona niepotrzebnych składników, dodajemy takie dodatki jakie najbardziej lubimy i wychodzi taniej. Jest uniwersalna: do ciast, deserów, klusek z makiem czy nawet do jedzenia solo. No ja na przykład nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makowca! :)

DOMOWA MASA MAKOWA
przepis domowy || duużo maku

- 500g suchego maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 lyżek miodu
- 50g masła
- aromat migdałowy + płaska łyżeczka cynamonu
- dowolne bakalie (dałam rodzynki, migdały, orzechy włoskie)
Mak zalać wrzątkiem i odstawić an całą noc do moczenia. 
Namoczony mak przełożyć na sito i dwukrotnie zmielić w maszynce z małymi oczkami. Jeżeli kupimy mak mielony, wystarczy go tylko dobrze odcisnąć. Dodać cukier, miód, stopione masło aromat i cynamon. Najlepiej ucierać w makutrze, ale można też mieszać łyżką. Orzechy i suszone owoce posiekać i dodać do masy. Dokładnie połączyć. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Kiedy używam masy jako nadzienie do ciasta, dodaję ubitą pianę z białek i zawsze wychodzi.

1 komentarz: