.

sobota, 9 listopada 2013

Lodówkowe ciasteczka owsiane (bez pieczenia)


Kupne ciasteczka owsiane lub zbożowe kiedyś mi smakowały. Teraz już naprawdę tylko niektóre. Czemu by jednak nie zrobić ich samemu w domu? Banalne, prawda? Ale jeżeli mam na myśli nie pieczenie, a wstawienie ich do lodówki, to już coś ciekawego. Idealny przepis dla "bezpiekarnikowych" i lubiących ciasteczka zbożowe, oczywiście. Dodatkowe atuty to całkowita dowolność w dobieraniu dodatków i brak cukru...

LODÓWKOWE CIASTECZKA OWSIANE
przepis własny || kilka-kilkanaście ciasteczek

- 100g płatków owsianych*
- łyżka otrębów
- łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 30ml oleju kokosowego
- 50g miodu
- szczypta soli
  + dowolne orzechy, nasiona, suszone owoce, przyprawy itp.
*lub innych: orkiszowych, żytnich etc.

Płatki podprażyć na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły. Przełożyć do miski. Dodać otręby, siemię i pozostałe składniki, w tym ewentualne dodatki. Dokładnie połączyć. 3/4 tej masy zmiksować i połączyć w płatkami, które zostały w całości. W rękach formować ciasteczka i wyłożyć na płaski talerz. Schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

  1. super pomysł! szczególnie ciekawi mnie dodatek oleju kokosowego ,już je lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka bez pieczenia! :) Ostatnio chodzą za mną jakieś batoniki/ciasteczka, bo dawno nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe przysmaki mają ogromną przewagę nad kupnymi. Nie tylko chodzi o zdrowie czy smak- po prostu ta 'magia' produkcji smakołyków w domowym zaciszu, unoszące się zapachy i radość z tego, że coś się udało zrobić samemu- bezcenne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lodówkowe? Wow, super! Podobają mi się, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciastka owsiane, a te prezentują się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń