.

niedziela, 6 października 2013

Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto na jesienne dni...

Prosty przepis, proste składniki i najlepszy efekt. Zapach pieczonego ciasta, cynamonu, masła...
Tarta prezentuje się bardzo dobrze, kiedy dodatkowo wytniemy z ciasta jakieś ozdoby, w moim przypadku serduszka, i ułożymy na wierzchu. Dla urozmaicenia smaku dodatek gruszki i orzechów laskowych. Gorąco polecam...

TARTA Z JABŁKAMI i orzechami
przepis domowy || na formę o średnicy 24cm

ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 110g zimnego masła
- 60g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli

nadzienie:
- 2 średnie jabłka
- 1 mała gruszka
- garść wyłuskanych orzechów laskowych
- łyżeczka cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu

Na blat wysypać mąkę z solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i lekko połączyć je z mąką. Wbić jajko i wyrobić szybko gładkie ciasto. Wsadzić do lodówki na 30 min, a jeżeli mamy mało czasu do zamrażalnika an ok 10-15 (czas na przygotowanie owoców). 
Jabłka i gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. 
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką lub pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej. Przenieść na wałku do formy do tart i dokładnie ją wykleić obcinając wystające brzegi.  Ponakłuwać ciasto widelcem lub obciążyć fasolkami lub grochem wysypanymi na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 15 min, pod koniec zdejmując fasolki.
Na cieście równo ułożyć owoce (na przemian gruszki z jabłkiem). Orzechy posiekać i posypać owoce. Wymieszać cynamon z cukrem trzcinowym i oprószyć tartę i piec jeszcze przez ok. 10min lub więcej (należy kontrolować poziom zarumienienia ciasta).
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ta szarlotka podbiła moje serce! Masz rację, zapach takiego ciasta, a zwłaszcza po dodaniu cynamonu musiał być obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka na kruchym cieście to zdecydowanie najlepsza szarlotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, musiało pachnieć wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany jaka śliczna! uwielbiam takie oryginalne sposoby podania :D

    OdpowiedzUsuń