.

wtorek, 8 października 2013

Oszukane drożdżowe racuchy



Nie masz czasu, ani energii na przygotowywanie  ciasta drożdżowego na pyszne racuchy? Nic straconego - wystarczy kupione ciasto drożdżowe lub chałka i kilka innych składników by wyczarować pyszne racuszki! Przy okazji możesz wykorzystać wyschnięte ciasto. Idea zaczerpnięta z tostów francuskich. Idealne na deser.

OSZUKANE RACUCHY DROŻDŻOWE
przepis własny || 2 porcje

- kilka kawałków chałki lub drożdżówki (najlepiej lekko czerstwej)
- 2 jajka
- ok. 100ml mleka
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
- cynamon, wanilia
- olej do smażenia
Roztrzepać jajka z miodem, dodać mleko i pozostałe składniki oprócz ciasta i wymieszać.
Kawałki ciasta powinny mieć wielkość placuszków i można poobcinać im skórki.
Dokładnie je namoczyć w masie jajecznej z obu stron. Na patelni rozgrzać olej. smażyć kawałki ciasta z obu stron na złoty kolor. Podawać po odsączeniu na papierowym ręczniku z cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. od dawna chodzą za mną racuchy, ale nie biorę się za nie, bo najlepsze robi moja babcia i czekam, aż będę w PL to ją o nie poproszę :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow a wyglądają jak oryginalne! :O

    OdpowiedzUsuń
  3. oszukane czy nie... wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń