.

wtorek, 15 października 2013

Leniwe kluski z kaszy manny



Zostałam sama w domu. Zbliżała się pora obiadu i nie było pomysłu, co by zrobić. W lodówce leżała sobie kostka dobrego twarogu.. a jak twaróg to i pyszne kluski!
Bardzo prosty przepis. Kluski wychodzą bardzo smaczne, należy tylko pamiętać, by nie podsypać więcej mąki, bo mogą być gumowate. Taka fajna odmiana od tradycyjnych, mącznych - kasza manna świetnie się sprawdza.

KLUSKI LENIWE Z KASZY MANNY
przepis własny || 2-3 porcje

- 300g twarogu w kostce
- jajko
- 120g kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cukier (jeżeli na słodko)

Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić. Połączyć z jajkiem. Dodać resztę składników. Zagnieść gładką kulę. Ciasto może się lepić, ale ni podsypujmy go za dużo mąką. Podzielić na dwie części i uformować wałki. Odcinać nożem kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 min., chwilę po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i odcedzić na sitku. Warto dodać wtedy trochę masła lub oleju, by się nie sklejały.

6 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować, bo przepis prosty, składniki niewyszukane, a efekt znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zawsze mi wychodziły gumowe i w życiu nie wpadłam na to, żeby dodać manny :). Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowałaś mnie tą manną, kradnę przepis koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kasze manne i takie przepisy! Koniecznie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń