.

niedziela, 13 października 2013

Kruche tartaletki z jesiennymi owocami i cynamonową kruszonką




Przepis jest prosty, składniki mało wyszukane, a efekt... wspaniały. Kruche ciasto, kwaskowe wnętrze i najlepsza ze wszystkiego - kruszonka. Babeczki przygotowywałam równo rok temu na kiermasz. Zniknęły jako pierwsze, więc to chyba wystarczająca rekomendacja :) Pięknie pachną, szczególnie podczas pobytu w piekarniku, a dodatkowo są łatwe w transporcie.


TARTALETKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
przepis domowy || ok. 20 babeczek w zależności od foremek i grubości ciasta

ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 170g zimnego masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli

nadzienie:

- wypestkowane śliwki / gruszki / jabłka
- cukier

kruszonka: 

- 125g zimnego masła
- 100g cukru
- 100g mąki
- pół łyżeczki cynamonu


Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki.
Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy w palcach, by powstały grudki, najlepiej dość duże.
Ciasto wałkujemy na ok 0,5-0,8 cm i foremkami, w których będziemy piec wycinamy koła. Wylepiamy foremki. Do środka wkładamy śliwki , posypujemy je cukrem. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, ale najważniejsze jest kontrolowanie poziomu zarumienienia ciasta.
Studzimy na kratce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kocham takie proste przepisy. No i cudowne połączenie jesienne owoce+ cynamonowa kruszonka! :)

    OdpowiedzUsuń